ماشین خلق نقدینگی در نظام بانكی را خاموش كنید
به گزارش آوا مسكن دو تن از كارشناسان اقتصادی به بررسی مبحث سركوب قیمت ها در اقتصاد پرداختند. به اعتقاد آنان نظام بانكی منشاء افزایش تورم است و به جای كنترل یا سركوب افزایش قیمت ها كه معلول تورم هستند، باید ماشین خلق نقدینگی در نظام بانكی كشور خاموش شود.
میثم هاشم خانی در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه سال جاری تورم بیشتر از نیمی از کشورهای دنیا زیر ۳ درصد خواهد بود، اظهار داشت: اگر تمام بخش های اقتصادی کشور اصلاح و تحریم ها هم رفع شوند، تولیدکنندگان داخلی باز هم نمی توانند با تولیدکنندگان کشورهایی که تورم آنها زیر ۳ درصد است، رقابت کنند چونکه برای آنها سالی ۳ درصد قیمت تمام شده تولید بالا می رود اما در ایران این میزان سالی ۱۰ برابر است.
هاشم خانی اضافه کرد: مهم ترین سیاست کشورهای توسعه یافته برای نگه داشتن تورم به نرخ زیر ۳ درصد، استقلال بانک مرکزی آنها است. همینطور این کشورها تنها اقدامی که در جهت مدیریت قیمت ها انجام داده اند، خاموش کردن ماشین نقدینگی در بانک مرکزی بوده است.
وی با اشاره به اینکه تعیین دستوری قیمت ها یا دستکاری آنها به هیچ وجه اقدام درستی نیست اضافه کرد: در کشورهای توسعه یافته تورم پدیده ای تلقی می شود که تنها در سیستم بانکی افزایش می یابد و در نتیجه، تنها بانک مرکزی می تواند تورم بالا را کنترل کند. لازم به ذکر است که چه با قیمت تعیین کردن و چه نکردن، تورم در کشور ما تغییری نکرده و در سطح بالایی قرار دارد.
به قول هاشم خانی، کنترل قیمت دلار تاثیری بر نرخ تورم ندارد چونکه نرخ دلار تحت تأثیر عرضه و تقاضا تعیین می شود و یکی از علل افزایش قیمت دلار هم همین تورم است. وقتی پول چاپ می نماییم یا اجازه می دهیم بانک ها اقداماتی مشابه چاپ پول انجام دهند و بانک مرکزی هم کنترلی در این امر ندارد، نرخ تورم زیاد می شود.
کاهش نرخ بهره در بازار بین بانکی مهمترین ابزار کنترل تورم
در این حوزه کامران ندری هم اعتقاد دارد در شرایطی که با تورم بالا و فشار حداکثری بر اقشار صدمه پذیر جامعه روبرو می باشیم، دولت تلاش می کند بعضی از قیمت ها همچون قیمت کالاهای اساسی را سرکوب کند که این رفتار قابل فهم است اما در اقتصادی به وسعت کشور امکان سرکوب وجود ندارد چونکه شاید بتوان قیمت چند قلم کالا را کنترل کند اما کنترل قیمت تمام کالاها به صورت دستوری برای دولت ممکن نیست و دولت باید علت تورم را شناسایی کند تا بتواند رشد قیمت ها را کنترل کند.
این تحلیلگر اقتصادی در ادامه بهترین ابزار سیاسی بانک مرکزی برای کنترل تورم را نرخ بهره در بازار بین بانکی دانست و اظهار داشت: این ابزار بستری را برای اجرای هدف گذاری تورم فراهم می کند؛ ازاین رو نرخ بهره و همینطور نرخ ارز دو متغیر مهم هستند که می توان تورم را با آنها کنترل کرد.
وی تصریح کرد: با وجود تحریم ها نرخ ارز گرچه در کنترل تورم موثر است اما کنترل آن به علت تحریم ها با سختی روبرو شده است، چونکه قبل از تحریم ها عمده توان بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز به ارزهای صادرات نفتی مربوط بود که حالا این توان کم شده است. باید از یک ابزار جایگزین در این حوزه استفاده گردد که آن هم نرخ بهره بانکی است و به اعتقاد من تابحال بانک مرکزی از این ابزار برای کنترل نرخ ارز استفاده مناسبی نکرده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب