ناترازی ۲۰۰ میلیون مترمکعبی در حوزه گاز

ناترازی ۲۰۰ میلیون مترمکعبی در حوزه گاز

به گزارش آوا مسکن، هم اکنون ناترازی تولید و مصرف گاز ۲۰۰ میلیون مترمکعب تخمین زده می شود و آن طور که وزیر نفت اعلام نموده، مذاکرات خوبی با کشورهایی مانند روسیه برای واردات گاز انجام شده که امیدواریم بتوانیم خبرهای خوبی در این حوزه به مردم بدهیم.


به گزارش آوا مسکن به نقل از ایسنا، بیش از ۷۰ درصد انرژی کشور به وسیله گاز تامین می شود و از طرف دیگر روند شدت مصرف انرژی بیش از میانگین شدت مصرف انرژی در سطح جهانی است. این روند نیز با رشد اقتصادی همخوانی ندارد. در زمینه تامین امنیت انرژی کشور، تراز بین عرضه و تقاضای گاز طبیعی یکی از مولفه های کلیدی محسوب می شود، در بحث تولید گاز بیش از ۷۵ درصد تولید گاز خام از میدان پارس جنوبی و نزدیک به ۲۵ درصد آن از میادین مستقل صورت می گیرد.
طبق آمار در فصل تابستان پیک مصرف در بخش خانگی ۱۶۰ تا ۱۷۰ میلیون متر مکعب بوده اما در فصل زمستان این رقم به ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون متر مکعب می رسد یعنی چهار برابر مصرف در فصل گرم سال؛ از طرف دیگر بیش از ۸۳ درصد سوخت مورد نیاز نیروگاه ها از گاز تامین می شود. در بخش خانگی شاهد رشد شش درصدی مصرف گاز هستیم و در زمینه صنایع سالانه پنج درصد و در بخش نیروگاهی شش درصد رشد مصرف گاز داریم. رشد شدت مصرف انرژی نسبت به نرم جهانی آن نیز بیش از دو برابر است.
باتوجه به عرضه و تولید گاز در فصل سرد سال حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب ناترازی در زمینه گاز وجود دارد. آنطور که وزیر نفت اعلام نموده در سال ۱۴۰۰ این ناترازی حدود ۲۴۰ میلیون مترمکعب بود و به سبب موضوعات پیش آمده واردات گاز از ترکمنستان نداشتیم. همین طور در شروع کار دولت سیزدهم حدود ۴۰۰۰ تانکر از چرخه حمل تانکر سوخت برای نیروگاه ها خارج شده بود، در سال قبل و در بدو شروع فعالیت وزارت نفت دولت جدید، توانستیم با تعمیرات و تامین تجهیزات موردنیاز پالایشگاه ها، خطوط انتقال گاز، تولید حداکثری گاز را رقم بزنیم به شکلی که حدود ۷۰۵ میلیون مترمکعب گاز از میدان پارس جنوبی برای اولین بار برداشت شد. در سال قبل و با افزایش تولید گاز حدود ۲۵ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور اضافه گردید. در زمینه تقاضا نیز مدیریت و بهینه سازی را در دستورکار قرار دادیم، همین طور مبحث ۱۹ مصوب شد و موضوع تعرفه مشترکین پرمصرف در دولت تصویب و اجرا شد.
مذاکره با روسیه برای واردات گاز
به گفته ی ایشان، از آنجائیکه در فصل سرد سال به سبب تامین نیاز بخش خانگی ناچار به کاهش تامین سوخت نیروگاه ها و استفاده از سوخت مایع هستیم، در ماه های ابتدای شروع کار دولت ظرفیت مخازن نیروگاهی را نسبت به سال قبل ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش دادیم. در ماه های ابتدایی دولت سیزدهم مذاکراتی با ترکمنستان انجام گرفت و موفق شدیم سوآپ گاز را به میزان ۱.۵ تا ۲ میلیون مترمکعب انجام داده و واردات گاز را از این کشور انجام دهیم. امسال نیز برنامه های کوتاه مدت مناسبی برای تامین گاز موردنیاز کشور در فصول سال داریم تا بتوانیم با کمک مردم از این فصل بدون قطعی عبور نماییم.
وزیر نفت اشاره کرد: مذاکرات خوبی با کشورهایی مانند روسیه برای واردات گاز انجام گرفته که امیدواریم بتوانیم خبرهای خوبی دراین زمینه به مردم بدهیم. اگر حداقل ۱۰ درصد از سقف صندوق توسعه ملی برای توسعه میدان های گازی اختصاص داده شود و همین طور ۱۰۰ درصد منابع ماده ۱۲ اختصاص پیدا کند، می توان به رفع مشکلات این حوزه کمک شایان توجهی کرد. طبق برنامه ششم توسعه باید میزان تولید گاز در برنامه ششم یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب باشد که امروز ۹۷۰ میلیون مترمکعب آن رقم خورده که علت آن عدم سرمایه گذاری برای افزایش تولید، توسعه معادن و پالایشگاه ها است، به سمت استفاده از ظرفیت تامین منابع مالی بر طبق منابع کشور حرکت کرده ایم، از هلدینگ های بزرگ اقتصادی مثل خلیج فارس و بانکها برای انجام پروژه های میادین نفتی و گازی و راه اندازی پتروپالایشگاه ها و استفاده از سرمایه گذاری خارجی استفاده کردیم. سال قبل هفت میلیارد دلار برای توسعه میدان بزرگ آزادگان نیاز بود که برای آن از شش هلدینگ بزرگ اقتصادی و مشارکت شش بانک استفاده کردیم چون اولویت ما تامین انرژی کشور است.
بگفته اوجی، ۸۰ میلیارد دلار برای سرمایه گذاری و توسعه میادین و سایر میادین نیاز است. ما از پتانسیل های منابع مالی استفاده می نماییم، منتها درخواست ما این است که درصدی از سهم صندوق توسعه ملی به ناترازی گاز جهت توسعه میادین گازی بالادست میادین مشترک و راه اندازی خطوط ایستگاه های تقویت فشار و بهینه سازی مصرف گاز اختصاص داده شود. امیدواریم ۲۲ میلیارد دلار بوسیله منابع داخلی و مشارکت بانکها و هلدینگ ها جذب نماییم اما برای مابقی آنها به همکاری مجلس شورای اسلامی نیاز داریم.
با ادامه این روند بازگشت به دهه ماقبل ۷۰ شمسی اجتناب ناپذیر است
آنطور که کمیسیون انرژی مجلس در گزارش خود اعلام نموده است، سال جاری باوجود کاهش و گاهی قطع گاز بخش های مختلف صنعت و در مواقعی کاهش صادرات و مصرف مقادیر بیشتر نفت کوره در مقایسه با گذشته، اعمال خاموشی در صنایع و بخش های خانگی و تجاری محتمل است. این آمار نشان میدهد در صورت بی توجهی و عدم برنامه ریزی و اقدام سریع، کشور با بحران جدی برای امنیت انرژی روبرو خواهد شد؛ به نحوی که واردات این حامل انرژی یا بازگشت به دهه ماقبل ۷۰ شمسی و خریدو توزیع وسایل گرمایشی نفتی و ذغالی بین مردم اجتناب ناپذیر خواهد بود.
طبق این گزارش، با وجود آنکه ایران رتبه سوم بزرگترین تولید کننده گاز طبیعی در جهان را دارد؛ اما باتوجه به شروع افت فشار مخازن گازی میدان پارس جنوبی و ادامه روند افزایشی مصرف، چالش جدی برای تامین گاز طبیعی در آینده بسیار نزدیک وجود خواهد داشت. این مساله در سال های اخیر به ویژه در فصول سرد سال با افزایش تقاضای بخش خانگی برای گرمایش تشدید شده است؛ به نحوی که تنها در سال ۱۳۹۸ حدود ۱۲ میلیارد لیتر گازوئیل و نفت کوره با ارزش بیش از پنج میلیارد دلار برای جبران کمبود گاز توسط نیروگاه ها سوزانده شده است.
افزایش ۶ درصدی مصرف گاز
آنطور که پیش بینی شده امسال میزان مصرف گاز نسبت به سال قبل نیز ۶ درصد بیشتر می شود، مسلم رحمان، سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران بتازگی اعلام نمود: امسال هم شاهد ناترازی بین تولید و مصرف گاز هستیم، اضافه کرد: بی گمان امسال نیز بعضی واحدهای صنعتی بزرگ کشور به جمع مشترکان پیوستند و به تعداد مشترکان خانگی هم افزوده شده که مجموعاً حدود ۴ تا ۶ درصد افزایش مصرف گاز خواهیم داشت، بنا بر این تمهیدها و اقدام هایی برای کنترل این ناترازی پیش بینی شده است.
به گفته ی ایشان، همسو با این مساله نشست هایی بمنظور افزایش بهینه سازی و کنترل مدیریت مصرف گاز با شرکت های تابع و نهادهای مربوطه برگزار و دستورعمل هایی را به شرکت های گاز استانی ابلاغ کردیم و پیگیری ها همچنان ادامه دارد. همین طور از ذخیره سازی سوخت مایع در فصل تابستان برای تامین مصرف بعضی صنایع و نیروگاه ها در ماه های سرد سال آگاهی داد.
اولویت تامین گاز بخش خانگی است
امسال با وجود کنترل های لازم، به سبب نبود موازنه تولید و مصرف، احتمال افت فشار گاز طبیعی است، حالا حدود ۹۰ درصد گاز مصرفی از مناطق جنوبی کشور تامین و بوسیله خطوط انتقال قوی در اقصی نقاط کشور توزیع می شود، بدین سبب نداشتن اعتدال در مصرف، شهرهای شمالی کشور را با مشکل روبه رو خواهدنمود. جولایی، مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران درباره ی احتمال قطعی گاز در صورت افزایش مصرف اعلام نمود: درباره ی قطعی گاز نمی توان رقمی ارائه کرد؛ هر زمان که شبکه کشش نداشته باشد و در حقیقت هر وقت مصرف از تولید جلو بیفتد آن زمان گرفتار مشکل می شویم و باید باتوجه به اولویت تامین گاز بخش خانگی، با مدیریت مصرف بخش صنایع برای تامین پایدار بخش خانگی اقدام نماییم.
وی درباره ی اولویت تامین گاز در بخش نیروگاهی نیز اشاره کرد: درباره ی مصرف بخش نیروگاهی نیز اگر نیروگاه ها را در مصرف محدود نماییم، باید فرآورده را برای خوراک جایگزین کرد بدین سبب نمی توان مصرف گاز نیروگاه ها را به صفر رساند بدین جهت اگر مصرف از پیش بینی فراتر رود، ممکنست در نقاط انتهایی شبکه گرفتار افت فشار و قطعی گاز شویم. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران درباره ی تصمیم برای واردات گاز نیز اظهار داشت: برای واردات مذاکراتی درحال انجام و وزیر نفت با طرف های دیگر درحال مذاکره است که بمحض نتیجه بخش بودن، اطلاع رسانی می شود و باتوجه به مذاکرات خوب امیدواریم اتفاق های خوبی برای واردات بیفتد.
باید توجه داشت که مصرف به شدت تابع بخش خانگی و تجاری است. برای نمونه سال قبل در این بخش رکورد مصرف ۷۲۰ میلیون مترمکعب در روز هم ثبت گردید. فاکتورهای مختلفی درباره ی بهینه مصرف وجود دارد، مهم ترین شاخص شدت مصرف انرژی است که مقدار انرژی برای تولید یک واحد ثروت را نشان میدهد. بررسی روند ۲۰ ساله کشورها نشان میدهد این شاخص همیشه نزولی بوده است، اما در کشور ما با توجه به این که همه نگاه ها به سمت افزایش عرضه بوده، همچنان به فکر افزایش تولید انرژی هستیم و به همین دلیل شدت مصرف انرژی بالا رفته است که جز ایران تنها عربستان در این دسته قرار می گیرد.
هرچند هم اکنون بیش از ۲۰۰ پروژه مهم و اساسی صنعت گاز در کشور درحال اجراست اما به سبب شرایط ناترازی ۲۰۰ میلیون مترمکعبی تولید و مصرف گاز کشور در زمستان امسال، صرفه جویی در مصرف گاز یک ضرورت برای همه مشترکان بشمار می رود.




منبع:

1401/09/06
12:42:23
5.0 / 5
534
تگهای خبر: تجهیزات , تقویت , توسعه , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
آوا مسکن

آوا مسكن


املاک و مستغلات

avamaskan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آوا مسكن محفوظ است