تور ترویجی تعاون؛
گزارشی از فعالیتهای کشتارگاه صنعتی قم
قم مدیرعامل کشتارگاه صنعتی طیب استان قم اظهار داشت: بهره برداری از تمام ظرفیت ها در این کشتارگاه صنعتی نیازمند افزایش اراضی آن است.
غلامرضا شاهزاده در حاشیه تور ترویجی تعاون که با حضور عوامل جهاد دانشگاهی و اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی از کشتارگاه صنعتی طیب استان قم انجام شد بیان نمود: مجموعه حاضر جزء زیر مجموعه های شرکت تعاونی و توسعه عمرانی استان قم بوده که سال ۸۹ در طرح های سفر مقام معظم رهبری به استان قم کلید خورد اما تا سال ۹۹ به بهره برداری نرسید تا این که شرکت توسعه و عمران قم با ظرفیت های موجود در استان مبادرت به خرید و راه اندازی نمود.
وی اضافه کرد: سپس از اسفند ۹۹ بهره برداری آن به صورت کامل شروع شد و با عنایت به دستور مدیران استانی کشتارگاه شاه جمال که داخل بافت شهری بود و به لحاظ زیست محیطی مشکلاتی ایجاد می کرد، به صورت کامل و با تمام نیروی انسانی به این مجموعه انتقال پیدا کرد. هم اکنون با ظرفیت اسمی هزار کشتار گوسقندی در شیفت کاری ۴ ساعته و ۱۰۰ رأس دام سنگین فعالیت خویش را شروع کرده است.
شاهزاده افزود: با عنایت به کشتار امکان دارد شیفت کاری افزوده شده و تا سه هزار کشتار دام سبک و ۱۰۰ رأس دام سنگین در زمان های خاصی از سال انجام شده است اما به صورت معمول روزانه هزار و 500 رأس دام سبک و ۵۰ رأس دام سنگین در کشتارگاه ذبح شده و علاوه بر تأمین گوشت قم استانهای همجوار هم بهره می برند.
وی تاکید کرد: وجود دام شهر بعنوان بزرگترین مرکز مبادلات دامی کشور به مرکزیت استان قم در فاصله 3 کیلومتری این مجموعه سبب راحتی کسانی است که قصد ذبح دام و خارج کردن گوشت را به جای دام زنده از استان قم دارند.
شاهزاده اظهار داشت: استان قم هم اکنون دارای دو کشتارگاه پرتو(7 کیلومتری این مجموعه) و این کشتارگاه می باشد. فرآیندی که سبب موفقیت کشتارگاه شد، همبستگی مدیران و استفاده از ظرفیت های استان بوده است. بخش خصوصی هم ورود پیدا کرده و ریسک بزرگی کرده که شاید هر کسی جرأتش را نداشته باشد. این شرکت آمادگی دارد پروژه های دیگری که در استان انجام نشده را برعهده بگیرد.
ایشان در ادامه اظهار داشت: ۳۰۰ نفر به صورت مستقیم فعالیت در این مجموعه مشغول به کار هستند. تعدادی را شرکتهای نیروی انسانی تأمین می کند، تعدادی زیرمجموعه ی شرکت طیب هستند و تعداد زیادی هم به صورت پیمانی کار می کنند و حق العمل هستند. مجموعه تیم فنی تکنسین، کارشناسان و دکترهای دامپزشکی خیلی خوب عمل می کنند. مجموعه سلاخان کنار بچه هایی که با تجربه هستند فعالیت می نمایند که بتوانند در بحث تولید زمینه های خوبی ایجاد کنند.
مدیرعامل کشتارگاه صنعتی طیب هدف اصلی راه اندازی این مجموعه را انتقال کشتارگاه شهرداری از داخل شهر به خارج آن بیان کرد و اظهار داشت: چشم انداز این شرکت راه ندازی واحد رندینگ یا تبدیل ضایعات است. این واحدیکی از دلایلی است که یک کشتارگاه را صنعتی می کند.
وی افزود: مثلاً خونی که از واحد ذبح دام استحصال می شود در صنایع رندینگ به پودر خون تبدیل گشته و در صنایع خوراک طیور مورد استفاده قرار گیرد. گوشت هایی که قابل مصرف انسانی نیست در تولید پودر گوشت، کودهای ارگانیک، کود کمپاس، کود برمی زه کشی، زه تابی و صنایع غذای دام و طیور مورد استفاده قرار می گیرد. در کشتارگاه صنعتی تمام فضولات تبدیل به مواد قابل مصرف می شود. امیدواریم رندینگ این مجموعه بزودی فعال شود.
وی هدف دیگر مجموعه را استفاده از سیستم تصفیه خانه آب حاصل از فعالیتهای کشتارگاه بیان کرد و اظهار داشت: با این میزان آب میتوان بالغ بر ۴۰ هزار هکتار را زیر کشت درختان غیر مثمر برد تا بر کاهش ریزگردها موثر و کمکی به صنعت چوب باشد.
مدیرعامل کشتارگاه صنعتی طیب ابراز کرد: همینطور راه اندازی بازارچه گوشت در ضلع جنوبی مجموعه و خارج از آنرا در برنامه داریم. این بازارچه فضایی بوجود می آورد که قصاب ها برای تهیه گوشت وارد مجموعه کشتارگاه نشوند و گوشت مورد نیاز خویش را از بازارچه تهیه کنند.
شاهزاده توضیح داد: در ضلع جنوب غربی پیشنهاد راه اندازی صنایع تبدیلی داده شده است. با عنایت به فاصله کم این صنایع با کشتارگاه، هزینه حمل گوشت کاهش میابد؛ در نتیجه هزینه ی فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس کاهش می یابد؛ همینطور هدف دیگر این مجموعه استقاده ظرفیت تسویه آب مجموعه در آبیاری درختان پسته ای است که درحال خشک شدن بودند. هم اکنون به این درخت ها رسیدگی می شود.
وی تاکید کرد: برنامه مجموعه ما این است که از تمام ظرفیت ها، تجربه افراد مجرب و توانایی شرکتهای دانش بنیان که در زمینه کار کشتارگاهی فعالیت دارند استفاده نماید تا مجموعه را به سمت آینده بهتر و روشن تری هدایت کند.
وی در مورد روش تأمین دام این کشتارگاه اظهار داشت: وجود شهر دام در فاصله ۳ کیلومتری کشتارگاه مهم ترین راه تأمین گوشت دام مجموعه است اما دام از استانهای دیگر مثل همدان، کرمانشاه، خراسان، خوزستان و غیره هم در فصولی از سال که دام پروار خوبی دارند، تأمین می شود.
وی ضمن اشاره به این که دامداری در مجموعه کشتارگاه وجود ندارد، اظهار داشت: جایی برای نگه داری دامی که برای کشتار به کشتارگاه می آیند وجود دارد. این تعداد فقط به مدت یک هفته نگهداری می شوند و به اندازه کشتار مجموعه است. چون مجموعه گسترده نیست خوراک دام از بازار آزاد تأمین می شود.
شاهزاده اظهار داشت: شرکت هایی هستند که برای صادرات اعضای حرام دام مجوز دارند و به چین، اروپای و شرق آسیا صادر می کنند. یک مورد هم درخواست شخصی یکی از بچه های دامپزشکی برای تحقیقات بوده است. دانشجویانی که در زمینه شناخت بیماری های دام مطالعه می کنند؛ پیش و بعد از کشتار دام حضور دارند تا بیماری هایی را که پس از کشتن دام علتش پیدا می شود را بررسی نمایند و این به توسعه دامداری کشور بسیار کمک کرده است.
وی اضافه کرد: از زمانی که مجموعه فعالیتش را شروع کرده است یک یا دو قرارداد بسته شده است. یکی تأمین گوشت خیریه برنامه سمت خدا، آموزش وپرورش، سپاه و قراردادهای دیگری که به صورت تحویل لاشه یا بسته بندی بوده است.
شاهزاده بیان نمود: بیشتر از ۷۰ درصد گوشت استان در این مجموعه تأمین می شود. ۱۰ تا ۲۰ درصد گوشت تولیدی به خارج از استان مثل تهران، کاشان و مرکزی انتقال پیدا می کند.
وی تفاوت نرخ فروش گوشت در بازار و کشتارگاه اظهار داشت: قیمت بازار با کشتارگاه تفاوت چندانی ندارد و بستگی به خدماتی مثل حمل گوشت، سلاخی، نیروی انسانی و سود قصاب دارد.
شاهزاده عنوان کرد: استفاده از ماسک الزامی شده و با پیگیری هایی که انجام شد نسبت به واکسینه شدن تمام کارکنان اقدام کردیم. فقط یک درصد باقی مانده اند که نیروهای جدید هستند و بزودی واکسینه می شوند. فقط تعداد محدودی بیمار شدند که صدمه جدی ندیدند. کرونا روی نیروی انسانی تاثیری نداشته و فقط همین تعداد در مدت درمان حضور نداشتند.
وی اضافه کرد: بیشتر اتفاقاتی که می افتد مربوط استفاده از چاقوست، مثل بریدگی و قطه عضو است. با حضور کارشناسان این مشکل رفع شد.
مدیر عامل کشتارگاه با اشاره به اینکه از مسئولین انتظار دارد از بخش تعاونی حمایت کنند، اظهار داشت: هزینه های پنهانی زیادی وجود دارد. هزینه های وابسته به شهرداری، جذب ضایعات، تأمین نیرو و انرژی تو بخش خصوصی هیچ کدام وجود ندارد. احتیاج به کمک مجموعه های مختلف استان داریم.
مدیر عامل خاطرنشان کرد: در قطعی های برق مشکلاتی برای کشتارگاه بوجود آمد و بود. با پیگری هایی که انجام شد این مشکل رفع شد. مشکلاتی هم در ارتباط با شرکت گاز بود که با پیگیری ها رفع شد. هم اکنون بحث توسعه مجموعه، استفاده از منابع آب و زیر کشت بردن زمینهای اطراف و بازارچه گوشت است.
وی اضافه کرد: کشتارگاه ها توسعه زیادی پیدا می کنند و احتیاج به اراضی زیادی دارند. مثلاً کشتارگاه خراسان رضوی که معروف و توسعه یافته است ۱۲۸ هکتار و اصفهان ۲۰۰ هکتار است. کشتارگاه قم کلا ۲۰ هکتار است. باید کمک کنند که این اراضی افزایش پیدا کند. اراضی که در اطراف کشتارگاه قرار دارد به مجموعه واگذار شود تا بتوانیم از ظرفیت های موجود منابع آبی، کود و ضایعاتی که تولید می شود، استفاده نماییم.
شاهزاده اظهار داشت: ذبح دام با نظارت دو روحانی که کارشناس ذبح شرعی هستند و ناظر دامپزشکی انجام می شود. پس از اینکه دام ذبح میشه وارد خط کشتار می شود و عملیات کشتار که شامل جدا کردن پوست از لاشه و خارج کردن امعا و احشا دام است. سپس بررسی های دامپزشکی صورت می گیرد. گوشت آلوده جدا شده و به واحد رندینگ انتقال می یابد و گوشت سالم پس از شست وشو وارد چرخه مصرف انسان می شود و به دست قصاب ها می رسد.
وی تصریح کرد: تفاوتی که مجموعه کشتارگاه صنعتی قم دارد، ظرفیت سالن بسته بندی و نیروی انسانی آن است. در این مجموعه ۳۰۰ نفر به صورت مستقیم کار می کنند و ۱۲۰۰ نفر به صورت غیر مستقیم عاملان قصاب ها هستند. مجموعه کشتارگاه با هدف کارآفرینی فعال شده و به این هدف هم رسیده.
شاهزاده ضمن اشاره به ظرفیت مصرف بالای کشتارگاه ها اظهار داشت: بعضی از کارهایی که به صورت غیرمستقیم اشتغال بوجود می آورد شامل سردخانه های آمونیاکی و فریونی است که کارشناسانی به صورت روزانه، هفتگی و ماهیانه بازدید می کنند. افرادی که تأمین کننده قطعات صنعتی و خطوط کشتارگاه مثل قلاب های استیل، ظروف یکبار مصرف، کارتن ها، سلفون، مواد پلاستیکی و سایر ابزار مصرفی کشتارگاه هستند. ماشین های توزیع کننده گوشت در خارج از مجموعه و نیروهای بخش کشاورزی هستند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب