باوجود سنگ اندازی آمریكا

فاینانس های بیشتر در راه می باشد

فاینانس های بیشتر در راه می باشد

آوا مسكن: تهران - با وجود سنگ اندازی های بانكی و مالی آمریكا در مسیر اقتصاد ایران، دولت تدبیر و امید توانسته بعد از برجام قرارداد 32 میلیارد دلار اعتبار تامین مالی خارجی (فاینانس) را نهایی كند كه 12 میلیارد دلار آن در مرحله نهایی جذب قرار دارد.


به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، فاینانس به تامین منابع مالی مورد نیاز برای اجرای پروژه ها و خرید تجهیزات طرح های تولیدی و خدمات فنی و مهندسی پروژه ها با استفاده از تسهیلات اعتباری خارجی میان مدت یا بلندمدت گفته می گردد.
طبق برنامه ششم توسعه باید 25 درصد از منابع مورد نیاز برای رشد كشور با استفاده از سرمایه گذاری خارجی تامین گردد كه سهم سرمایه گذاری مستقیم خارجی از این عدد 15 میلیارد دلار، هم روش های مشاركتی حدود 20 میلیارد دلار است و بقیه باید با استفاده از فاینانس جذب شود.
فاینانس یكی از شیوه های تامین مالی خارجی است كه بانك ها و موسسات اعتباری وام در اختیار كشورهای متقاضی قرار می دهند؛ برای كشوری چون ایران كه نیازمند تولید اشتغال برای رفع نرخ بیكاری 12 درصدی خود بویژه در بین قشر جوان و تحصیلكرده است، این روش می تواند محركی برای سرمایه گذاری بیشتر در كشور باشد.
در سال های تحریم، ایران به علت محدودیت های مالی و بانكی، امكان جذب فاینانس را نداشت و از این رو با اجرای برجام در دی ماه 1394 رایزنی های گسترده اقتصادی و سیاسی ایران برای جلب نظر سرمایه گذاران و وام دهندگان خارجی آغاز شد؛ ثمره این تلاش ها در اوایل روی كار آمدن دولت دوازدهم نمود بیشتری یافت و قراردادهای فاینانس با كره جنوبی، چین، روسیه، اتریش، دانمارك و ایتالیا منعقد شد.
به تازگی هم یكی از بانك های فرانسوی از تمایل كشورش برای اختصاص خط اعتباری با ارز یورو به ایران اطلاع داده است تا مشكلات ناشی از محدودیت های مبادله دلاری با ایران رفع گردد.
از این روی، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس جمهوری در اجتماع 22 بهمن امسال، جذب خطوط اعتباری و فاینانس ها را همچون دستاوردهای كشور در جذب سرمایه های خارجی برشمرد و تصریح كرد: ما بیش از همه سال های دیگر سرمایه خارجی را جذب كردیم و این كه توانستیم 32 میلیارد دلار سرمایه خارجی را بعنوان سرمایه گذاری مستقیم یا فاینانس جذب نماییم، به معنای اعتبار و رشد ایران است.
آمارهای بانك مركزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی هم گویای آن می باشد كه از 32 میلیارد دلار فاینانس نهایی شده، 12 میلیارد دلار آن مراحل نهایی جذب و ورود به كشور را می گذراند؛ قرارداد 1.7 میلیارد دلاری تامین مالی پروژه «برقی كردن قطار تهران - مشهد» بین بانك صنعت و معدن و اگزیم بانك چین، فاینانس هشت میلیارد یورویی اگزیم بانك كره جنوبی و 12 بانك ایرانی، خط اعتباری كنسرسیوم بانك های چینی به نمایندگی «سیتیك تراست» با پنج بانك ایرانی به مبلغ معادل 10 میلیارد دلار همچون این قراردادها است.
همچنین ایران در همین ماه های گذشته توانست قرارداد خط اعتباری بین اوبر بانك اتریش با 14 بانك ایرانی به مبلغ یك میلیارد یورو را امضا و قرارداد خط اعتباری بین «دانسكه بانك» دانمارك با 10 بانك ایرانی به مبلغ 500 میلیون یورو را نهایی كند.
امضای موافقت نامه های مربوط به اعطای اعتبار صادراتی دولت فدراسیون روسیه به دولت ایران تا سقف حدود 2.2 میلیارد یورو برای تامین مالی 2پروژه دولتی بین وزارت امور اقتصادی و دارایی ایران و وزارت دارایی روسیه و امضای چهار فقره قرارداد كوتاه مدت بین اگزیم بانك كره جنوبی و بانك های پاسارگاد، پارسیان، توسعه صادرات و صنعت و معدن در مجموع به مبلغ معادل یورویی 400 میلیون دلار از دیگر اقدام های كشورمان در تامین مالی خارجی به حساب می آید.
در كنار وام های بلندمدتی كه ایران برای اجرای طرح های اقتصادی نهایی كرده، قراردادهای كوتاه مدتی هم بین بانك های ایرانی و خارجی به امضا رسیده است كه می توان به قرارداد بانك اس.ام.بی.سی ژاپن و بانك ملت به مبلغ حدود 35 میلیون دلار، امضای 13 فقره قراردادهای كوتاه مدت بین شعبه های خارجی بانك های ایرانی، میربیزینس مسكو و پرشیا اینترنشنال (PIB) با شبكه بانكی كشور در مجموع به مبلغ حدود 365 میلیون دلار و امضاء تفاهم نامه های همكاری بین بانك مركزی و مؤسسه بیمه صادراتی ایتالیا (ساچه)، مؤسسه بیمه صادراتی اتریش (OeKB)، بانك های كره ای (اگزیم بانك كره و بانك توسعه كره یا كا.دی.بی)، طرف های روسی (مؤسسه بیمه صادراتی EXIAR و ونش اكونوم بانك - VEB)، اگزیم بانك هند، بانك توسعه چین (سی.دی.بی) و مؤسسه EXIAR اشاره نمود.
«سعید خانی اوشانی» مدیركل دفتر وامها، مجامع و موسسات بین المللی سازمان سرمایه گذاری و كمك های فنی و اقتصادی ایران درباره توفیق ایران در جذب منابع خارجی به ایرنا اظهار داشت: بعد از اجرای برجام در دی ماه 1394 تابحال ایران توانسته است حدود 32 میلیارد دلار اعتبارات فاینانس را از كشورهای مختلف همچون كره جنوبی، چین، روسیه، اتریش و ایتالیا جذب نماید.
وی اضافه كرد: از این میزان قرارداد، فاینانس هایی كه پروژه محور بوده اند یعنی برای اجرای پروژه های خاص تخصیص یافته اند، در مراحل پایانی جذب و گشایش اعتبار اسنادی (ال سی) قرار دارند كه فاینانس روسیه برای اجرای خط آهن «گرمسار - اینچه برون»، احداث نیروگاه بندرعباس و هم فاینانس چین برای برقی كردن خط آهن تهران - مشهد همچون این فاینانس ها به حساب می آید.
مدیركل دفتر وامها، مجامع و موسسات بین المللی سازمان سرمایه گذاری و كمك های فنی و اقتصادی ایران با اشاره به اینكه رایزنی های ایران برای جذب منابع بیشتر ادامه دارد، تصریح كرد: فعالان اقتصادی اعم از دولتی و خصوصی در صورتی كه طرح هایی با توجیه اقتصادی مناسب دارند، می توانند جهت استفاده از فاینانس های عام پیشنهاد دهند.
وی با تاكید بر اینكه هیچ تفاوتی میان بخش خصوصی و دولتی در اختصاص این فاینانس ها وجود ندارد، اظهار داشت: بانك مركزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف می باشند كه پروژه های نیازمند جذب سرمایه خارجی را شناسایی و زمینه را جهت استفاده از فاینانس ها فراهم نمایند.
به گزارش آوا مسكن به نقل از ایرنا، هرچند جذب فاینانس ها و خطوط اعتباری، رقم بدهی خارجی ایران را بالا می برد اما نكته قابل تامل در این زمینه، پایین بودن نسبت بدهی خارجی ایران در مقایسه با تولید ناخالص داخلی كشور و هم درآمدهای ارزی كشور است ضمن آنكه بازپرداخت این وام ها به صورت میان مدت و بلندمدت تا 14 سال خواهد بود.
ولی اله سیف رئیس كل بانك مركزی در این باره می گوید: از آنجائیكه بدهی خارجی ایران به نسبت اندازه تولید ناخالص داخلی، ذخایر ارزی و صادرات بسیار ناچیز است، ایران توان خوبی در بازپرداخت بدهی های خود دارد.
به باور سیف، توازن قدرتمند پرداخت ها به همراه سطح پایین بدهی خارجی كشور كه حدود 2 درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) خواهد بود منبعی از اطمینان برای عملكرد آینده در جذب سرمایه گذاری و فاینانس خارجی و همینطور جذب تكانه های آینده تراز پرداخت ها(BOP) به حساب می آید.
رئیس شورای پول و اعتبار بر این باور است كه با وجود بهبود نرخ رشد اقتصادی ایران در خلال دو سال گذشته، ایران هنوز با نرخ بیكاری 12 درصدی مواجه می باشد و از این رو جذب سرمایه خارجی با رویكرد اشتغالزایی در صدر دستور كار دولت می باشد.
اكنون بانك های كره جنوبی، چین، دانمارك، اتریش، روسیه و ایتالیا به فهرست وام دهندگان ایران قرار گرفته اند اما توافقنامه های فاینانس دیگری هم در جریان مذاكرات قرار دارند و انتظار می رود با عنایت به كاهش رتبه ریسك اعتباری ایران هم سازمان همكاری اقتصادی و توسعه (OECD) نه تنها هزینه های تامین مالی برای ایران كاهش یابد، بلكه وام دهندگان بیشتری در صف همكاری با ایران قرار گیرند.

اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام*2025
گزارش: لیلا جودی** انتشاردهنده: فرهاد راستی


1396/11/24
13:54:26
5.0 / 5
4578
تگهای خبر: توسعه , قرارداد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
آوا مسکن

آوا مسكن


املاک و مستغلات

avamaskan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آوا مسكن محفوظ است