معاون بانك مركزی اعلام كرد

صدور 450 هزار دسته چک دیجیتال

صدور 450 هزار دسته چک دیجیتال

به گزارش آوا مسکن، معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی با اشاره به اینکه تابحال نزدیک به ۴۵۰ هزار دسته چک دیجیتال صادر گردیده است، اظهار داشت: امیدواریم با حذف فیزیکی چک ظرف ۳ سال آینده، تمام بازار به چک دیجیتال منتقل شود.


به گزارش آوا مسکن به نقل از ایسنا، مهران محرمیان در تشریح اقدامات بانک مرکزی در حوزه تکنولوژی های جدید در سال ۱۴۰۲ بیان نمود: هم اکنون ۱۲ بانک در حوزه چک الکترونیک فعال می باشند و به مشتریانشان چک الکترونیک می دهند؛ تمام ۳۰ بانک هم چک الکترونیک سایر بانکها را می پذیرند؛ هر چند که هنوز فرهنگ سازی لازم برای این اتفاق انجام نشده و شما امکان دارد در یک شعبه بانکی، یک کارمند هنوز آگاهی کافی نسبت به این مورد نداشته باشد، اما زیرساخت های فنی کاملا فراهم است به جهت اینکه بانکها بتوانند چک الکترونیک بانکهای دیگر را هم بپذیرند.
وی افزود: برنامه داریم که چک الکترونیک یک بانک در ابزارهای الکترونیک بانکهای دیگر نقد شد، چونکه هم اکنون فقط در ابزارهای الکترونیک همان بانک قابلیت نقدشوندگی دارد. این توانایی چک الکترونیک اینست که برای نقد شدن آن دیگر نیازی به رجوع حضوری به شعبه نیست. اما حالا این اتفاق در ابزارهای الکترونیکی همان بانک رخ می دهد.
معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی تصریح کرد: به تدریج بانکها دارند این اقدام را عملیاتی می کنند که چک الکترونیک یک بانک در ابزارهای الکترونیک سایر بانکها هم قابلیت نقد شدن داشته باشد؛ موارد فنی از جانب بانک مرکزی فراهم است و فقط باید بحث های در ارتباط با توسعه در بانک مورد نظر صورت گیرد.
محرمیان با اشاره به اینکه تا کنون نزدیک به ۴۵۰ هزار دسته چک دیجیتال صادر شده که آمار خوبی است، اضافه کرد: دراین میان حدود ۲۲۴ هزار فقره چک دیجیتال صادر و از جانب مردم عرضه شده است و از این تعداد تابحال حدود ۱۹۴ هزار برگ نقد شده است؛ یعنی در شعب با استفاده از ابزارهای دیجیتال و به صورت غیرحضوری نقد شده که نشان داده است به تدریج جای خویش را میان مردم پیدا می کند و امیدواریم با حذف فیزیکی چک که ظرف سه سال آینده خواهد بود، تمام بازار به چک دیجیتال منتقل شود.
وی ادامه داد: با تشکیل سقف اعتباری برای چک آخرین گام برای اجرای پروژه چک الکترونیک برداشته خواهد شد و در صورت اجرای آن آمار کلاهبرداری توسط چک، آمار چک برگشتی و زندانیان چک برگشتی بیشتر از پیش کاهش پیدا خواهد نمود.

معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی با اشاره به اینکه پروژه پیچک و صیاد پروژه هایی بودند که در سال ۱۴۰۰ عملیاتی شد، تصریح کرد: با اجرای این پروژه زمینه برای کاهش شدید آمار چک ­های برگشتی و زندانیان چک برگشتی فراهم گردید. به نحوی که در سال ۱۳۹۶ در هر روز کاری ۱۰ نفر بابت چک برگشتی روانه زندان می شدند، اما هم اکنون هر سه روز، یک نفر بابت چک برگشتی روانه زندان می­ شود.
فراهم شدن قابلیت استعلام عامل های فروش از داخل شعب بانک­ ها
محرمیان از ارتقای زیرساخت های نظارتی بانک مرکزی در جهت نظارت دقیق بر خلق نقدینگی شبکه بانکی اطلاع داد و اظهار داشت: با هماهنگی وزارت صمت و سازمان امور مالیاتی زمینه جهت استفاده از عامل های فروش و صورت حساب های الکترونیک در گزینه «بابت» فراهم خواهد شد. بدین سان کسبه و فعالان اقتصادی مجبور به عرضه عامل های خود به صورت فیزیکی و دستی به بانکها نخواهند بود و الان قابلیت استعلام عامل های فروش از داخل شعب بانک­ ها وجود دارد.

وی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی به منظور شفاف سازی تراکنش های بانکی و مبارزه با پولشویی، علاوه بر شناسایی و نظارت بر مبداء و مقصد تراکنش ­ها، مبحث تراکنش­ های بانکی و گزینه «بابت» در نقل و انتقالات بانکی را مورد توجه قرار داده است. بدین سان که استفاده از گزینه «بابت مدیریت نقدینگی» در نقل و انتقالات بانکی برای انتقال وجه بین حساب­ اشخاص محدود شده و استفاده از این گزینه صرفا در نقل و انتقالات بانکی در ارتباط با یک شخص حقیقی یا حقوقی امکان پذیر است.

معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی نظارت بر مبدأ، مقصد و مبحث نقل و انتقالات بانکی از مصادیق حکمرانی ریال دانست و اظهار داشت: در همین راستا محدودیت هایی برای افرادی که به طرز مشکوکی از گزینه «بابت قرض و تأدیه دیون» در نقل و انتقالات بانکی خود استفاده می نمایند در نظر گرفته شده است و الان افراد تا سقف مشخصی امکان استفاده از این گزینه را دارند.

محرمیان ضمن اشاره به مهم­ترین دستاوردهای بانک مرکزی در حوزه تکنولوژی های جدید در سال ۱۴۰۲ تصریح کرد: در سال­ جاری به منظور تحقق شعار سال و مهار تورم علاوه بر اتخاذ سیاست­ های پولی و مؤلفه­ های اقتصادی که بر کنترل نقدینگی، مبحث نظارت بانکی و پایش خلق نقدینگی بانکها از اهمیت ویژه­ای برخوردار می باشد. ازاین رو بانک مرکزی، ضمن ارتقای زیرساخت ها و سامانه های نظارتی پیشین خود، به­ منظور نظارت دقیق تر بر خلق نقدینگی شبکه بانکی با طراحی سامانه های جدید، نظارت بانکی را تقویت کرد.

وی ادامه داد: بانک مرکزی در سال ۱۴۰۲ برنامه های جدیدی را در دستور کار خود قرار داد و با دریافت اقلام اطلاعاتی جدید از بانک­ ها و تحلیل آن، مبادرت به طراحی سامانه­ هایی کرد تا فرایند خلق نقدینگی توسط بانکها را با دقت بیشتری مورد رصد و پایش قرار دهد.
ارتقای مدل اعتبارسنجی
معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی با اشاره به اینکه مدل فعلی اعتبارسنجی تنها ۳۰ درصد از ایرانی ها را پوشش می ­دهد، تصریح کرد: با عملیاتی شدن مدل جدید اعتبار سنجی این نسبت به ۱۰۰ درصد افزایش پیدا خواهد نمود. به ­علاوه با عنایت به این که شرکت­ های معتبر اعتبارسنجی دنیا دقتی حدود ۹۲ درصد دارند و با مدل جدید اعتبارسنجی دقت اعتبارسنجی از حدود ۶۰ درصد به ۸۷ درصد خواهد رسید، این افزایش دقت در اعتبارسنجی در حد استانداردهای جهانی است.

محرمیان تصریح کرد: در همین راستا سال جاری تقویت و ارتقای مدل و فرایند اعتبارسنجی در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت و با هماهنگی های صورت گرفته با سایر سازمان­ ها مقرر شد، داده هایی در اختیار بانک مرکزی قرار گیرد تا نظام و مدل جدیدی از اعتبارسنجی توسط بانک مرکزی طراحی شود که نقصها مدل فعلی را نداشته باشد.

وی اظهار داشت: با همکاری خوب بین دستگاههای اجرایی با بانک مرکزی هم اکنون اطلاعات خوبی از وزارت رفاه، قوه قضاییه، زیرمجموعه های وزارت اقتصاد مانند سازمان امور مالیاتی و فراجا در اختیار بانک مرکزی قرار گرفته است که در کنار بکارگیری اطلاعات بیمه، گمرک، قبوض تلفن همراه افراد و... به ارتقای مدل اعتبارسنجی کمک خواهد نمود.

پروژه ریال دیجیتال
این مقام مسئول ضمن اشاره به این که بانک مرکزی ایران جزو بانک ­های پیشرو در ایجاد پول دیجیتال است اظهار داشت: فاز پیش ­آزمایش ریال دیجیتال به اتمام رسیده، امسال وارد فاز آزمایشی شده و در سال آینده هم در جزیره کیش و پایلوت های دیگر وارد فاز عملیاتی خواهد شد. با اجرای این پروژه ظرفیت خیلی خوبی را برای ارتباطات بین المللی بوجود آورده و در مبحث تحریم هم کمک کننده خواهد بود.

محرمیان خاطرنشان کرد: همزمان با اجرای این پروژه اتصالات بین ­المللی بانک مرکزی تکمیل خواهد شد. زیرساخت های پرداخت کارتی ایران به زیرساخت های پرداخت کارتی روسیه متصل می شود­. هم­چنین شبکه شتاب ایران به شبکه میر روسیه متصل می ­شود. به­ علاوه ارتباطات سامانه سپام و SPFS، ارتباطات مالی بین بانک­ ها را به اندازه قابل توجهی تقویت خواهد نمود.

وی با اشاره به اینکه ماهیت ریال دیجیتال دقیقاً مشابه اسکناس است، اظهار داشت: هیچ تفاوتی بین ریال دیجیتال از نظر ماهوی با اسکناس وجود ندارد و هر آن چه از منظر اقتصادی بر اسکناس مترتب است بر ریال دیجیتال هم مترتب است؛ با این تفاوت که در ریال دیجیتال احتیاج به جابجایی فیزیکی پول وجود ندارد.

اجرای پروژه اصلاح نظام کارمزد
معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی با اشاره به اینکه شبکه پرداخت، برای بهره برداری، به روز­رسانی و ایجاد نوآوری به نقدینگی و اصلاح نظام کارمزد نیاز داشت، اظهار داشت: اجرای پروژه سنگین اصلاح نظام کارمزد که طرح آن در سال ۱۴۰۱ تصویب شده بود، در سال ۱۴۰۲ با هماهنگی و رایزنی­ با سازمان ­های مربوط، همکاری خوب شبکه بانکی در حوزه بانکداری الکترونیک، فرهنگ سازی عمومی و همکاری مردم اجرایی شد. اجرای این طرح در بلندمدت منجر به حذف اسکناس در حوزه پرداخت شده و هم اکنون نسبت اسکناس و مسکوک به کل پول در ایران جزو پایین ترین و بهترین نسبت ها در دنیاست.
تکمیل پروژه کهربا و پرداخت­ های مبتنی بر NFC
محرمیان اظهار داشت: یکی از مهم­ ترین اقدامات بانک مرکزی امسال تکمیل پروژه پرداخت­ های مبتنی بر NFC است که در سال ۱۳۹۹ از آن رونمایی گردید و برای عرضه آن به مردم احتیاج به همکاری بانک­ ها بود. هم اکنون کارت های پنج بانک به پروژه کهربا متصل شده­ و مشتریان شبکه بانکی می توانند از راه موبایل و نزدیک کردن آن به دستگاه ­های پوز، بدون استفاده از رمز، با کاربری آسانتر و امنیت بیشتری پرداخت­ های خویش را انجام دهند.
او هم چنین اظهار داشت: با عملیاتی شدن این پروژه و حذف کارت ­های بانکی به­ صورت فیزیکی آمار Skimming (کلاهبرداری از راه دسترسی به اطلاعات کارت های بانکی اشخاص) به شکل قابل توجهی کاهش پیدا می ­کند.
بهره برداری از سامانه پل ­پی در سال آینده
معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی ضمن اشاره به دیگر دستاوردهای بانک مرکزی در حوزه فناروی در سال ۱۴۰۲ اظهار داشت: بانک مرکزی امسال ضمن تقویت سامانه پل همگام با استانداردهای جهانی، «پل­ پی» را هم در بستر پل ایجاد کرد که امکان خرید و پرداخت های دوره ­ای مانند اقساط، اجاره و قبوض را بدون احتیاج به وارد کردن رمز دوم یا cvv۲ فراهم می آورد.
محرمیان اضافه کرد: این سامانه علاوه بر تسهیل در پرداخت های بانکی، امنیت پرداخت را هم افزایش داده و پرداخت های دوره­ ای اشتراک کسب و کارها را هم تسهیل می کند و الان کارهای فنی پل پی توسط بانک مرکزی به اتمام رسیده است و همه بانک ­ها به این سامانه تجهیز شده­ و در سال آینده بهره برداری آن عملیاتی خواهد شد.
نظارت دقیق و منظم بر فعالان حوزه نظام های پرداخت و کاهش آمار قمار
وی ضمن اشاره به تمهیدات بانک مرکزی در حوزه مقابله با سایت های قمارگفت: در سال ۱۴۰۲ بانک مرکزی نظارت دقیق و منظم بر پی اس پی ها، پرداخت یارها و سایر فعالان حوزه نظام­ های پرداخت را بیشتر از پیش در دستور کار خود قرار داد و در این عرصه نظام خوبی برای نظارت بر تراکنش­ های قمار شکل گرفت. به نحوی که با شفاف سازی اموری که فعالان حوزه پرداخت نباید انجام دهند، همکاری بین بانک ­ها، همکاری شبکه پرداخت و پرداخت سازها که در نقل و انتقالات کارت به کارت دخیل هستند، یک کاهش ۹۵ درصدی در تراکنش ­های قمار به وجود آمد که آمار مورد توجهی است.
عملیاتی سازی سامانه سیاق
معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی بهره برداری از سامانه سیاق با همکاری قوه قضاییه را از دیگر اقدامات بانک مرکزی درسال ۱۴۰۲ عنوان نمود و اظهار داشت: این سامانه در کنار سایر اقدامات بانک مرکزی اثر قابل توجهی در مقوله های در رابطه با توسعه دادرسی الکترونیکی و حرکت به سمت قوه قضاییه هوشمند خواهد داشت.
محرمیان اضافه کرد: با استفاده از این سامانه زمینه برای حذف مکاتبات کاغذی و دیوان سالاری بین دستگاهی و از راه گسترش تعاملات الکترونیکی بین سیستم بانکی و دستگاههای قضایی فراهم گردید و کلیه مراحل شناسایی حساب ها توسط مرجع قضایی، استعلام موجودی لحظه ای حساب و صدور دستور مسدودی و رفع مسدودی حساب، به صورت آنلاین و در لحظه و در تمام ساعات شبانه روز قابل انجام است.
وی اظهار داشت: با استقرار این سامانه متوسط اجرای حکم از ۲۰۰ روز در سال ۱۳۹۴ به حداکثر چهار دقیقه در سال ۱۴۰۲ کاهش پیدا کرده که این امر، تاثیر به سزایی در تحقق عدالت اجتماعی، کاهش زمان رسیدگی و حصول نتیجه در پرونده های قضایی به نفع مردم و همینطور پیشگیری از عدم اجرای احکام قانونی به واسطه برداشت از حساب های تحت پیگرد خواهد داشت.
معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی تصریح کرد: رئیس قوه قضاییه در سخنرانی که در حضور مقام معظم رهبری داشتند از سامانه سیاق بعنوان انقلابی در قوه قضاییه یاد کردند. چون که در گذشته فرایند مسدودسازی حساب­ های بانکی افراد بر مبنای احکام قضایی مستلزم رجوع حضوری به بانکها و صرف زمان طولانی بود. اما سیاق برای نخستین بار، پیرو سامانه محچک بوجود آمد و هم اکنون با دستوری که قاضی در قوه قضاییه صادر می­ کند، به همان مبلغی که فرد محکوم شده موجودی حساب­ های بانکی او طی چند دقیقه مسدود می ­شود.
تجهیز مرکز مبادله ارز و طلا
محرمیان ضمن اشاره به راه ­اندازی مرکز مبادله ارز و طلا امسال بیان نمود: سال جاری مرکز مبادله ارز و طلا با بکارگیری سامانه های مختلف تجهیز شد که این سامانه ها ابزارهایی را به­ منظور اجرای سیاست های ارزی در حیطه بازار ارز و طلا در اختیار سیاست­ گذاران، معاونت ارزی و رئیس کل بانک مرکزی قرار می دهد.




منبع:

1402/12/20
09:17:55
5.0 / 5
197
تگهای خبر: ابزار , اثر , استاندارد , بهره برداری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
آوا مسکن

آوا مسكن


املاک و مستغلات

avamaskan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آوا مسكن محفوظ است